Artikkel

Fra sykehusinnleggelse til verdensrekord på ett år

TekstEivind Bjørnenak

FotoTonje Lien Wold

Kontakt oss
Hæge Fagerhus Asak

Hæge Fagerhus Asak

Home Sales Specialist/Master Trainer

+47 990 07 988

Fra sykehusinnleggelse til verdensrekord på ett år

For litt over ett år siden tok livet til Sofie Skancke Krauss en brå vending. Hun var en aktiv veterinærstudent i Ås, og i 2021 havnet hun i en ulykke på vei til forelesning. Hun pådro seg alvorlige skader, og veien tilbake har vært tøff både fysisk og mentalt. I forbindelse med rehabiliteringsprosessen kjøpte foreldrene en tredemølle til henne, som fort ble til hennes beste venn og et fristed i hverdagen. Sofies drøm har lenge vært å bestige syv av verdens høyeste fjell, også kjent som “The Seven Summits”.

 

Sofie besteg Kilimanjaro, og kom seg til basecamp på Mount Everest . Samtidig brøt koronaepidemien ut, og hun måtte bryte forsøket. På grunn av hodeskadene fra ulykken er det i dag for risikabelt for henne å oppholde seg høyden,  men det har ikke stoppet henne fra å ha store drømmer. En dag fikk hun en idé om å bestige “The Seven Summits”, og 43 313 meter med stigning på en tredemølle. I forkant av forsøket gjorde hun research på hvilke tredemøller som var kvalifisert til å gjennomføre en verdensrekord, og valget falt på Skillrun av Technogym, med tre norske verdensrekorder knyttet til sitt navn. Tredemøllen egner seg godt ettersom den kan brukes med stigning opptil 25%, og har en hastighet som strekker seg helt opptil 30 km/t.

Relaterte produkter
SKILLRUN

TechnogymSkill line - SKILLRUN

Les mer

Sofie Krauss sitt verdensrekordforsøk på Sterk Løren

Ulykken

Hendelsen skjedde på en vanlig studenthverdag, hvor Sofie var på vei til en forelesning. Hun og en venninne hadde avtalt å sykle sammen til skolen, og som vanlig sendte Sofie melding da hun ankom møtepunktet deres. Dette er det siste Sofie husker fra denne dagen. På skolen hadde Sofie en fast sitteplass, som på denne dagen ble stående tom. Dette skapte forundring, og medstudenter som lurte på hvor hun var. Etter et internettsøk fant de første-oppslaget i avisen hvor det stod «syklist påkjørt i Ås». 

“Det å gå fra å løpe hver dag, og være en selvstendig veterinærstudent til å måtte flytte hjem til foreldrene dine, og behøve hjelp til absolutt alt. Da blir plutselig de små øyeblikkene utrolig viktige”

Sofie Skancke Krauss

Sykehusinnleggelsen

Sofie var inn og ut av sykehuset i flere omganger i løpet av en 4 måneder periode. I starten tålte hun ikke sollys, munnen var nesten sydd igjen, kjeven brekt, og hun hadde vanskeligheter med å snakke, spise og drikke. «Det er veldig rart å tenke på at det var livet mitt for ett år siden» sier Sofie Skancke Krauss.  Da Sofie kom seg på beina kjøpte foreldrene en tredemølle til henne, som ble plassert bakerst i et mørkt rom. Vinduene i rommet måtte teipes igjen, ettersom sollyset var ble for sterkt i forhold til skadene hun hadde pådratt seg. Det tok ikke lang tid før treningsrommet skulle bli hennes andre hjem, og minuttene på tredemøllen ble dagens største høydepunkt. 

«Jeg vil si at tredemøllen på mange måter reddet meg, rent psykisk. En ting er de fysiske skadene man får av å bli påkjørt av en bil, men det tyngste er nesten de psykiske»

Sofie Skancke Krauss

Løp 100 km én dag 

På sykehussengen tenkte Sofie på alle tingene hun ville gjort dersom hun kunne gå eller løpe. Dette utviklet seg til en drøm om å løpe 100-km lang strekning på tvers av fire landegrenser, et mål legene fortalte henne var urealistisk. Sofie hadde ikke hadde gått ordentlig på 4 måneder, og måtte holde seg fast da hun gikk på tredemøllen. Under opptreningen brukte hun en Ipad med bilder fra Street view i Google Maps, og beveget seg gjennom Tyskland, Lichenstein, Østerrike og Sveits 500 meter om gangen. Første gang Sofie var i stand til å løpe var april 2022, og kun to måneder senere løp hun en distanse på 100 kilometer på én og samme dag.  

Sofie Krauss sitt verdensrekordforsøk på Sterk Løren

Relaterte produkter
SKILLRUN

TechnogymSkill line - SKILLRUN

Les mer

Starten på et eventyr

Foreldrene til Sofie tok henne med på sin første fjelltur allerede da hun var 2 måneder gammel, og Sofie kommer fra en norsk og tysk frilufsfamilie. Hennes store forbilde er «Opa» som betyr bestefar på tysk, som fra ung alder har fortalt historier om sine idylliske og dramatiske fjellekspedisjoner. “The Seven Summits” var hans store drøm, og ble senere Sofies inspirasjon, men dette ønsket hun å gjøre sammen med bestefaren. 

 I 2018 startet eventyret, og Sofie besteg Kilmanjaro med et bilde av bestefaren i sekken. Planen var å ta med «Opa» på hver av de syv verdenstoppene. Hennes neste destinasjon var Mount Everest, og Sofie hadde med bilde av bestefaren til første basecamp. I løpet av denne perioden bryter koronaepidemien ut, og Sofie blir tvunget til å bryte forsøket. En skuffet Sofie vender tilbake til Norge, men drømmen gjenstår. 

Bilde fra da Sofie besteg Kilimanjaro

“The Seven Summits 

The Seven Summits består av Mount Everest, Aconcagua, Denali, Kilimanjaro, Elbrus, Mount Vinson and Carstensz Pyramid. På grunn av hodeskadene er det for farlig for Sofie å bestige fjellene i det virkelige liv, og det var slik hun kom på idéen om verdensrekorden. “Det handler om å se muligheter fremfor begrensninger, man kan bestige fjell på mange måter, ikke bare fysisk men også psykisk” forklarer Sofie Skancke Krauss. Opptreningen til Sofie har bestått av 5 måneder i oppoverbakke, og en vanlig dag starter allerede 05:00. Første treningsøkt gjøres før forelesningen starter 08:00, og etter skoledagen er ferdig står en ny treningsøkt for tur. 

Hvert år mottar Sofie en Guinness World Records-bok som julegave fra familien, og sammen med bestemoren «Oma» har hun testet mange verdensrekorder. Til tross for at forsøkene har blitt gjort uten hell har hun alltid ønsket å besitte en verdensrekord. Etter ulykken ble livet satt i perspektiv, og Sofie tenkte på hva hun ville angret på dersom dette ikke hadde gått så bra som det gjorde. Svaret endte på «The Seven Summits» og en Guinness verdensrekord. 

På tiden 6 timer og 16 minutter tok Sofie Skancke Krauss verdensrekord på å bestige «The Seven Summits»

Veien videre for Sofie Skancke Krauss

Sofie studerer i dag både tannlege og legeutdanning på Universitetet i Tromsø. Hun har alltid hatt interesse for medisin, og etter ulykken kjente hun på en enorm takknemlighet for at folk utdanner seg for å bli leger og tannleger. «Hadde det ikke vært for disse menneskene hadde jeg ikke vært der jeg er i dag. Så da tenkte jeg at jeg ønsker å bli en av disse superheltene som reddet livet mitt» sier Sofie Skancke Krauss.  

 Den store drømmen er å bli ekspedisjonslege med tannlegebakgrunn, med et ønske om å spre kunnskap om livredning. Drømmen har lenge vært å jobbe som lege på Everest basecamp, og Sofie ønsker å jobbe under forhold som kroppen ikke er egnet til å håndtere. «Derfor tenker jeg det er lurt å teste ut forholdene selv, for å senere kunne bruke kunnskapen med pasienter. For å gi best mulig behandling – Sofie Skancke Krauss.

 

Helt til slutt, hvorfor falt valget på Skillrun: 

Sofies verdensrekord skulle egentlig gjøres i Tromsø, men hun hadde dessverre ikke tilgang på tredemøller som er kvalifisert til å gjøre et slik verdensrekordforsøk. «Jeg begynte å gjøre research, og fant ut at det er Technogym som gjelder når det kommer til tredemøllemarkedet. Så da tenkte vi at de må vi få tak i, og så var det veldig fint at dere svarte så raskt. Jeg angrer absolutt ikke på dette valget»  sier Sofie Skancke Krauss. Disse fantastiske tredemøllene finner du på Sterk Løren hvor verdensrekordforsøket ble holdt, og her er det hele ti stk av de. 

Sofie Krauss 3

“Dette er verdens beste mølle til å bestige verdenstoppene”

Sofie Skancke Krauss
Les mer

«Gjennom livet har jeg lært at noen ganger er de største fjellene du må bestige ikke nødvendigvis de du er fysisk på, men de du har inni deg. På fjellet skifter været raskt, akkurat som livet selv. Hvis været er virkelig dårlig, setter du deg ikke bare ned og venter, – du ser etter nye måter å komme ut av det på. Jeg håper at rekordforsøket mitt kan være med på å inspirere folk til å bestige sine egne «fjell». Ingen fjelltopper er umulige å bestige, noen tar bare litt lengre tid å nå toppen på»

Sofie Skancke Krauss