Artikkel

Fordeler med fysisk aktivitet for de over 65 år

TekstTechnogym

FotoTechnogym

Kontakt oss
Fredrik Rustad

Fredrik Rustad

Physiotherapist/Health Specialist

+47 952 16 464

Fysisk aktivitet er viktig i alle stadier av livet, men blir ofte neglisjert i alderdommen. Tidlige vondter eller smerter, får gjerne folk til å slutte å trene for å redusere sjansen for skader. Men visste du at bevegelse er det eneste våpenet mot de ubehagelige symptomene som dukker opp hos de over 65 år?

Flere ulike studier har vist til at fysisk aktivitet ikke bare er et utmerket verktøy for å bremse aldringsprosessen. Men også for å øke forventet livskvalitet. Trening virker som en positiv humørforsterker og fremmer psykisk velvære.

Under den lange pandemiperioden har vi har vært tvunget til å sitte mye alene hjemme. I media har det blitt et økende fokus på de negative konsekvensene som følge av dette. Pandemien har hatt en negativ innvirkning på mental velvære, og særlig har det vært en negativ trend hos eldre, som gjerne har tilbrakt mye tid i ensomhet.

For å unngå problemene forårsaket av en stillesittende livsstil, er et nå mer enn noensinne viktig å være aktiv i hverdagen.

Trening og eldre – alle fordelene med fysisk aktivitet for de over 65 år

Trening og fysisk aktivitet for eldre – hva og når?

WHO vil øke bevisstheten rundt viktigheten av trening. De jobber for å fremme fysisk aktivitet og å bekjempe stillesittende vaner. I 2020 utarbeidet de et dokument, en guide med føringer og anbefalinger for fysisk aktivitet blant barn, voksne og eldre. «Les mer 2020 guidelines on physical activity and sentary behavior.»

«Regelmessig fysisk aktivitet, er nøkkelen til sunn kropp og et sunt hjerte og sinn, uansett alder og utgangspunkt» Fiona Bull  – head of the Physical Activity Unit WHO. Ifølge eksperter og fagpersonell som har bidratt til å utarbeide guiden, anbefales det at eldre er i bevegelse med moderat intensitet mellom 150 – 300 minutter i uken. Alternativt dersom helsen tillater det, anbefales gjerne 75 – 150 minutter med høy intensitet ukentlig.

i bevegelse med moderat intensitet mellom 150 – 300 minutter i uken, alternativt dersom helsen tillater det gjerne 75 – 150 minutter med høy intensitet.

Selv om WHO i sin helsefremmende strategi, sier at «hver eneste bevegelse teller», er det likevel anbefalt å trene muskelstyrkene øvelser, minimum to ganger i uken.  Hvor en kombinasjon av aerob trening, styrketrening og balansetrening tre ganger i uken er optimalt.
Dette er også bekreftet i guiden, «retningslinjer for fysisk aktivitet«. En undersøkelse utført i 2008, hvor de viser til for å oppnå betydelige helsemessige fordeler hos de over 65 år, må det utføres minimum to ulike treningsøkter i løpet av en uke. En aerob (kondisjonsøkt) og en styrketreningsøkt. «Les mer 2008 Physical Activity Guidelines for Americans»

Relaterte produkter
Bli en bedre løper

TechnogymMyRun - Bli en bedre løper

Les mer

Aerob trening og styrketrening – det må ikke være avansert

Også enkle øvelser som det å utføre stretching med step ups, vil føre til en høyere puls og raskere pust enn ved stillesitting. Eller det å hoppe med hoppetau kan hjelpe deg med å finne riktig pust. Begge øvelser kan også hjelpe deg å trene balansen. Å gå eller å løpe er verdens mest populære aerobe aktivitet. På den ene siden forbrenner det kalorier, og hjelper deg med å gå ned i vekt. På den andre siden frigjør du tankene dine ved å frigjøre endorfiner. Å supplere treningen med bruk av profesjonelle tredemøller eller en trimsykkel som bla. er ideelle for de med ryggsmerter kan også forbedre humøret i tillegg til helsen din.

Oppdag Technogym MyRun for å fortsette treningen din hjemme.

Oppdag Technogym MyRun for å fortsette treningen din hjemme.

Relaterte produkter

Technogym

Les mer
SKILLMILL: the ideal solution for both athletic performance training and rehabilitation

Eller se våre bestselgende tredemøller for helse- og rehabiliteringssegmentet.

Like viktig som kondisjonstrening, er det å styrke musklene i kroppen. Gjerne med fokus på øvelser som trener større muskelgrupper av gangen. Power bands er et godt treningsverktøy. Uansett om treningen foregår i behandlig, på et treningssenter eller hjemme, er de pupulære i ulike styrker. Treningsstrikker er mye brukt i å tilføre motstand i ulike uttøyningsøvelser, og styrkeøvelser. Etter hvert som kroppen får økt styrke og muskelmasse kan man gå over på tyngre treningsutstyr som manualer, kettlebells, eller vektskiver.

Relaterte produkter
Technogym Power Pack

TechnogymTechnogym Power Pack

Les mer

Som et smart verktøy for de som ønsker å ha litt ekstra treningsutstyr lett tilgjengelig har Technogym lansert ulike Bundles. Smarte treningskit med alt du behøver for å trene, når du måtte ønske. Alle produktene inngår i Technogym Tools. Treningsutstyr som enkelt kan plassers i både store og små helseklinikker for å tilby trening til pasienter, eller brukes til hjemmetrening.

Uansett, enkle øvelser enten kun med kroppsvekt eller treningsutstyr, utført på en treningsmatte, kan bidra til å redusere smerter og muskelstivhet som ofte kommer med alderen.

Hvordan fysisk aktivitet kan hjelpe eldre til en bedre helse og økt livskvalitet

Sterke vitenskapelige bevis, viser at regelmessig fysisk aktivitet reduserer risikoen for fall hos eldre, da trening er med på å forbedre balansen. Videre ser vi også en forbedring i kardiovaskulær og muskulær helse hos eldre som utøver kontinuerlig fysisk aktivitet. Noe som igjen reduserer risikoen for bla. kroniske, depressive sykdommer.

trening og eldre. Vitig for å oppretteholde god helse. technogym. qicraft.

En studie på eldre utført av American College of Sports Medicine understreker de helsemessige gevinstene og fordelene med fysisk aktivitet hos eldre. Ifølge forskerne er det nok med en og en halv time med aerob trening per uke, for å forhindrer rundt 40 ulike kroniske sykdommer. Les mer «fordeler med styrketrening hos eldre» publisert i Science. Her vises det til at ulike øvelser utført med vekter eller treningsapparater, kan bidra til å redusere risikoen for osteoporose, forbedre søvnkvaliteten, og lindre depressive symptomer. De som trener i alderdommen har betydelige helsegevinster og humørfordeler. Faktisk ved å være i regelmessig fysisk aktivitet, frigjøres endorfiner og selvtilleten økes, noe som hjelper deg å opprettholde en bedre mentalt helse.

Forskning viser positive effekter av trening, gjennom hele livet også på mental helse. Det er ingen tvil om at eldre bør trene, og det er aldri for sent å starte. Ønsker du å vite mer, kontakt oss gjerne.