Nyheter

Satte ny VERDENSREKORD i løping på Skillrun tredemøllen

Tekst hentet fra Aftenposten 

Fredag morgen kunne Bjørn Tore Taranger (39) løfte hendene i været og juble for verdensrekord. Da hadde han de siste 24 timene løpt 264,52 kilometer.

PARADIS: Ultraløperen fra Fana startet torsdag morgen på et ambisiøst prosjekt: å ta verdensrekorden i 24-timersløping på tredemølle.

Derfor stilte han inn tredemøllen SKILLRUN hos Aktiv365 på Paradis på 11,4 kilometer i timen, og satte i gang. Målet var 265 kilometer.

Klokken 9.43 fredag morgen slo han den gamle rekorden på 261,18 kilometer, satt av italienske Luca Turrini i 2017.

Da klokken passerte 10.00, og han hadde løpt i 24 timer, sto det 264,52 kilometer på distansetelleren.

Noen minutter etter at rekorden var sikret, sittende på møllen iført gullhatt og gullkappe, forteller Taranger at han har hatt det verre.

–Jeg vil si at jeg har det overraskende fint. Jeg har løpt mange 24-timersløp og jeg har hatt det verre, forteller han.

Han vet likevel at det kommer til å bli verre. – Ja, i helsiken, det er klart at på slutten av i dagen morgen og søndag, så er vi 90 år gamle når vi går, sier den ferske verdensrekordholderen.

Gikk nesten galt

Prosjektet kunne veltet allerede etter seks timer, da han snublet mens han spiste en kopp med nudler.

Taranger endte langflat på båndet, men kom seg tilbake på møllen og fortsatte uten trøbbel.

– Det var egentlig bare kløning, for jeg spiste nudler med boksen i den ene hånden og gaffelen i den andre, forteller han.

Ni timer inn i forsøket fortalte ultraløperen at følelsen var god, og at han tro

Etter rekordløpet forteller han at han skjønte at det ville holde midt på natten, med fem-seks timer igjen.

Og klokken 10.00 fredag, med Brann-spiller Fredrik Haugen som løpemakker på en mølle rett ved, fikk han rett.

– Jeg hadde en følelse av det, innvendig i kroppen, og på måten bena og alt fungerte på. Og det slo rett, sier han.

Taranger brukte løpet til å smale inn penger til Barneklinikken ved Haukeland sykehus, og foreningen Haukelands venner. Det hjalp på motivasjonen underveis, forteller han.

Kjendisselskap

Ultraløperen har hatt selskap av en rekke kjendiser og Bergens-profiler gjennom døgnet. Torsdag kveld var Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, med da han passerte 100 kilometer.

– Jeg er veldig imponert. 100 kilometer tror jeg aldri jeg hadde klart. Og han leker seg, han er jo ikke sliten engang, sa artisten da om Taranger.

dde han ville slå den gamle rekorden på 261,18 kilometer.

Foto: Petter Fløttum/Aftenposten HOLDT MOTET OPPE: Torsdag kveld var det Kyrre Gørvell-Dahll, bedre kjent som Kygo, sin tur til å holde Taranger med selskap under rekordforsøket.

Verdensrekordholderen skal nå hvile noen dager mens han «går som en 90-åring», men han skal ikke hvile lenge på laurbærene. For neste år kommer et enda større mål: VM i 24-timersløp.

– Hovedmålet mitt har alltid vært at jeg skal ta verdensmestertittelen og komme hjem med et VM-gull. Det kommer jeg til å jobbe knallhardt for, og i dag har jeg fått bevist for meg selv at jeg har ekstremt store sjanser til å klare det. Dette resultatet hadde holdt til EM-gull i år, forteller Taranger, som i mai i år ble nummer syv i EM.