Innlegg

Historien og betydningen bak navnet tredemølle er dyster

TekstMari Hansen

Historien bak og betydningen av navnet tredemølle har en dyster, ukjent fortid. Det er mange som på et eller annet tidspunkt i livet har uttrykt sin midlertidige avsky mot maskinen. Uttrykk som torturredskap var tidligere et kjent kallenavn på dagens tredemølle. Betydningen bak uttrykket torturredskap stikker kanskje dypere enn tidligere antatt? 

Verdens første tredemølle ble designet på begynnelsen av 1800-tallet av den engelske ingeniøren Sir William Cubitt. Den gang var formålet at tredemøllen skulle benyttes som et verktøy for å straffe innsatte og reformere Englands fengsler. Det var fortvilelse over fangenes inaktive og late livsstil ved fengselet Bury St. Edmons.  Cubitt mente at hard trening ville hjelpe og samtidig piske dem (bokstavelig talt) i form. Cubitts ideer var den gang ikke veldig unike for datidens Viktorianske England hvor trening av sterk moralsk karakter var å foretrekke.

Selve konstruksjonen

Cubitts tredemølle roterte rundt en horisontal akse, og krevde at fangene beveget seg oppover, mer lik dagens trappemaskin enn dagens tredemølle. De uheldige fangene fikk likevel et horisontalt rekkverk for å unngå å falle ned, så litt human var han kanskje likevel, Sir Cubbit.

Treadmill / Tredemølle oppfunnet av Sir William Cubitt, brukt som torturredskap i Engelske fengsler på 1800 - tallet

Konstruksjonen var et gigantisk snurrende hjul med totalt 24 trinn. Opptil 30 fanger kunne stå ved siden av hverandre samtidig og tråkke oppover på de utvendige trappetrinnene. Hjulet var koblet sammen med en mølle slik at bevegelsen fangene skapte bidro til å pumpe vann eller knuse korn. Derav navnet ”treadmill” (Tredemølle/Trampehjul).

Tiden fangene måtte tilbringe på tredemøllen varierte, men det sies at alt fra seks eller flere timer om dagen var gjennomsnittet. Timene de tilbrakte på møllen tilsvarte alt mellom 1,5 til 4,3 km. Da snakker vi klatring oppover og ikke flat gange. For å sette det i perspektiv skulle 4,3 km klatring ta deg omtrent halvveis opp til Mount Everest.

Bildekilde: Mike Groom on Mt. Everest, arriving on the Balcony, May 10, 1996. Photo © Jon Krakauer – Summit på Everest, halvveis oppe.

Uunngåelig, naturlig nok, det fysisk tunge arbeidet, i kombinasjon med det næringsfattige kostholdet førte til en hel del alvorlige skader blant Englands fanger. Konstruksjonen ble raskt et svært populært verktøy i Englands fengsler, og også i en periode i USA. I 1824 anvendte en av New Yorks fengselsvakter, James Hardie, «maskinen» for å temme sine aller villeste fanger. Han beskrev maskinen og handlingen slik: «Det er dens monotone natur, snarere enn alvorlighetsgraden som gjør den skrekkinngytende».

Merkelig nok var tredemøllen tillat som torturmetode i England helt frem til slutten av 1800-tallet. Kort tid etter ble det forbud mot å bruke maskinen da den ble ansett å være et for grovt torturverktøy.

Tredemøllen i moderne tid

Aerobice Kenneth H Cooper

 

Takket være Dr. Kenneth H. Cooper gjorde heldigvis tredemøllen et come back tidlig på 1970-tallet. Mannen bak den anerkjente Coopertesten startet en treningsrevolusjon i 1968 med sin bokutgivelse «Aerobics». I boken skrev han blant annet om hvorfor nesten alle burde eie sin egen tredemølle (ref. til 1800-tallet utstyret) dersom de ønsket å bli sunnere og leve lengre.

 

 

 

Pace Meter 600

 

William Staub, en entreprenør og mekanisk ingeniør fra New Jersey, leste Coopers bok og oppdaget et stort gap i markedet. Det var ingen rimelige tredemøller til hjemmebruk, og han bestemte seg dermed for å designe, bygge og selge en, og den ferdigstilte maskinen fikk navnet PaceMaster 600. Salget av tredemøllen gikk over all forventning og tredemølle ble raskt et «must have» for den moderne mosjonisten. Varemerket forblir ikonisk den dag i dag.

 

Heldigvis for oss har utviklingen siden den gang vært fremragende, og vi har mye å takke både Cooper og Staub for. Akkurat nå kan vi stolt presentere to helt nye tredemøller, eller forresten, glem det begrepet. Vi kaller dem Technogym SKILLRUN TX 500 och SKILLRUN 7000.

Skillrun, Skillmill

Den lynraske teknologiske utviklingen har sørget for at vi i dag kan tilby en rekke tredemøller som ligger langt fra både 1800-tallets torturverktøy og 70-tallets tredemølle. I dag tilbyr vi treningsopplevelser utenom det vanlige med fokus på samspill mellom design, teknologi og følelse.