Innlegg

Slik kan musikk ha en positiv effekt på trening

Kontakt oss
Hæge Fagerhus Asak

Hæge Fagerhus Asak

Home Sales Specialist/Master Trainer

+47 990 07 988

Ikke i humør til å trene? Noe godt på øret kan være alt du trenger for motivasjon. Til tross for de beste intensjonene, er det ikke alltid lett å være 100 prosent motivert når det gjelder trening, selv ikke etter å ha tatt på deg treningsklærne.

Kanskje har du hatt en dårlig dag, været er dårlig, eller du er trøtt fra en lang dag på jobben. Uansett årsak, noen ganger trenger vi bare litt hjelp til å minne oss på hvorfor vi trener i utgangspunktet, og at det hele vil være verdt det når du flyr på en sky av endorfiner senere.

Noe som virkelig kan hjelpe til med å få deg pumpet til en treningsøkt, er musikk. Skru opp volumet på noen slagere, og du vil kanskje oppdage at det var akkurat dunkingen i ørene som var den motivasjonen du trengte.
Men hvordan fungerer dette – er det psykosomatisk?

I følge vitenskapen er det noen spesifikke grunner til at musikk kan bidra til å motivere oss til å trene, eller i det minste gi oss det løftet vi trenger halvveis.

Slik kan musikk ha en positiv innflytelse på treningen din, ifølge vitenskapen:

Musikk kan gjøre at du trener hardere

Det finnes utallige studier som demonstrerer en sammenheng mellom musikktempo og treningsytelse. Ta 2010-studien av Research Institute for Sport and Exercise Sciences, hvor forskere la merke til at syklister hadde en tendens til å jobbe hardere mens de lyttet til raskere musikk. Forskerne fant ut at det å øke hastigheten på musikkprogrammet økte lengden syklet, styrken og pedalens tråkkfrekvens.

En lignende studie som så på effekten av musikk mot valget av tredemøllehastighet, viste at deltakerne økte tempoet og distansen uten å bli mer slitne mens de hørte på fartsfylt musikk.

Musikk kan gjøre deg mer utholdende

Ikke bare kan motiverende musikk gi deg det løftet du trenger for å trene med mer kraft, forskning fra International Journal of Physiology, Pathophysiology and Pharmacology fant også ut at musikk forbedret lengden på fysisk ytelse under trening. I en studie med 25 menn og 25 kvinner, fant forskerne at musikk økte treningsvarigheten betydelig både hos menn og kvinner i alderen 19-25 år.

Musikk kan regulere tempo og regime

Gode nyheter for de som synes det er vanskelig å holde på farten mens de trener: Forskning som nylig ble publisert i Sports Medicine Open viste at å lytte til musikk mens du trener, kan bidra til å regulere og opprettholde treningstempo og regime.

Forskerne fant at pasientene som brukte musikkspillelistene med temposynkronisering, viste den største økningen i den totale fysiske aktiviteten til de tre gruppene – og presset seg til å trene i gjennomsnitt 261 flere minutter enn de andre pasientene hver uke.

MUSIKKEN MED TEMPOSYNKRONISERING HJALP TESTPERSONE MED Å TA NESTE TRINN ELLER STEG, OG HJALP TIL Å REGULERE, VEDLIKEHOLDE OG FORSTERKE DEN FORESKREVNE TRENINGSØKTEN.

Musikk kan hjelpe deg gjennom veggen

Det har lenge blitt antydet at den behagelige opplevelsen av å lytte til en sang kan resultere i en økning i serotoninnivået – kjent som lykkehormonet – som kan gi deg en bedre følelse om treningen.

En nylig studie i Nature Neuroscience fant imidlertidig ut at samhandling med musikk gjennom bevegelse, som trening, vil øke opioidsignalene i hjernen mye mer enn å kun lytte til musikken alene. Disse – ifølge Dr. Tom Fritz fra Max Planck Institute i Tyskland – er naturlige smertestillende midler som virker som morfin. Hvis du føler at du har truffet en vegg under trening, kan det derfor være lurt å skru opp volumet.

MYRUN: Riktig tempo i løpet ditt

Hvis du er musikkavhengig og elsker teknologi, er MYRUN tredemøllen laget for deg. Technogym tilbyr den perfekte løsningen for trening; MYRUN er lett å plassere i ethvert miljø på grunn av den lille størrelsen, men med en løpeoverflate som passer for alle løpere. Løpe-musikkfunksjonen velger musikk direkte fra spillelisten til enheten din, men filtrerer på sangene som passer best til din løperytme.

Relaterte produkter
Bli en bedre løper

TechnogymMyRun - Bli en bedre løper

Les mer

Technogym har også designet en dedikert app, MYRUN App, som lar deg lage treningsprogrammer skreddersydd for din kondisjon og mål. Du kan laste ned appen på smarttelefonen eller nettbrettet. Plassere dem på MYRUN-møllen og starte den planlagte treningen til rytmen til favorittmusikken din.