Artikkel

Det tøffeste fjellet en syklist kan klatre i Italia

Stigningen opp til Mortirolo regnes som det tøffeste fjellet en syklist kan klatre i Italia.

Mange profesjonelle syklister anser det som det vanskeligste av de tre store turene (Tour de France, Giro d’Italia og Vuelta a España). Den colombianske klatrelegenden Lucho Herrera (1991) kalte den “Europas dronning av klatring” og for mange syklister er denne strekningen ganske riktig et viktig sykkelhistorie som mange drømmer om å oppleve.

Hvis du skal takle dette hellige sykkelmonsteret, utendørs eller innendørs, er det noen verdifulle tips som kan hjelpe deg i forberedelsene dine.


Der det er helt normalt at profesjonelle syklister forbereder seg på etapper der stigninger er en del av en lengre distanse, er det en unik følelse for en amatør å vise seg frem i en utfordrende oppoverbakke.

Luca, en italiensk amatørsyklist, som vi finner på andreplass totalt på Strava og som nå er en idrettsstudent i Milano og en triatlonentusiast, forklarte oss hvordan han kom til dette prestasjonsnivået.

Relaterte produkter
SKILLBIKE

TechnogymSkill line - SKILLBIKE

Les mer

– Da jeg var under 23 år hadde jeg lavere score sammenlignet med i dag, også fordi jeg begynte å sykle sent, sier han.
Mortirolo er et kjent miljø for Luca, bestemoren hans bor i Sondalo, som ligger i nærheten av området. Han gjorde det bra på sitt første forsøk, så prøvde han igjen og klarte å nå toppen av stigningen på litt over 46 minutter og 23 sekunder.

“Jeg liker å først oppleve alt på ekte, å bare kaste meg ut i det. Det er som arbeidserfaring, det er det jeg liker å gjøre, så om sommeren bruker jeg mye tid på sykkel og trening. Minst 20 timer i uken på sykkelen i juli og august , vanligvis alene eller med noen få mennesker som kan følge med.”

Blant rådene han ga oss er at du må holde et jevnt tempo (output) gjennom hele klatringen for ikke å bli overveldet.

“Jeg har vært ganske stødig hele tiden,” forklarer han, “hvis du begynner for hardt, risikerer du ikke å lykkes. Jeg visste scoren fra året før, 385 watt i omtrent 40 minutter med en kroppsvekt på 67 kilo. Jeg bestemte meg for å sykle på 395 watt. Imponerende verdier for en proff og enda mer for en amatør med en utrolig FTP . De første 23 minuttene ved 398 og de resterende 23 litt tregere, på 390″.

Dette er tall som tilsvarer en profesjonell syklist , men det er en bemerkelsesverdig forskjell mellom amatørens ytelse som fokuserer på klatrescenen og den til en profesjonell syklist som klatrer Mortirolo i Giro. “Profesjonelle idrettsutøvere på høyt nivå slo meg, en profesjonell som Nibali eller de som konkurrerer i Giro kan prestere like bra etter to ukers konkurranse og 150 kilometer i etapper.”

« Høydefaktoren påvirker også, med hele andre halvdel i en høyde på over 1300 meter, begynner hypoksi å sparke inn. “I løpet av andre omgang, spesielt de siste tre kilometerne, faller stigningen litt fra første runde, så kanskje du kan holde litt høyere watt på grunn av det.” Innendørs trening, forklarer han, er nøkkelen til å holde tritt under lange sommerturer.

Trening innendørs er et must, men for Luca var det viktig å trene i nærheten av Mortirolo i et lengre antall timer i løpet av uken når været tillater det, som for eksempel om sommeren. “Trening i stor høyde kan være bra, i Valtellina er det mange stigninger på over 1500 m”. For å være 100% effektiv er ernæring under syklingen også viktig. “Å spise noe eller introdusere karbohydrater med rask frigjøring som maltodextrin er viktig”.

 

UTFORDRE DEG SELV PÅ MORTIROLO BÅDE UTENDØRS OG INNENDØRS

De siste månedene har mange av oss måttet fravike tradisjonelle treningsrutiner. Mange utendørs sykkelfanatikere har funnet måter å få dosen svette innendørs.

Relaterte produkter
SKILLBIKE

TechnogymSkill line - SKILLBIKE

Les mer

Hvis du foretrekker en innendørs sykkel til trening med Rouvy, er Skillbike den eneste smarte sykkelen på markedet med ekte gir som gjør at syklister, triatleter og sykkelentusiaster kan oppleve en ekte utendørs følelse. Når det gjelder virtuell sykling, tilbyr Skillbike kompatibilitet med både Rouvy og Strava. Du får all viktig informasjon i sanntid under treningen på den tilkoblede 7-tommers touchskjermen.